Krokiety z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski dajemy mąkę, jaja, mleko i wodę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, aż ciasto będzie ciągliwe i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Patelnię rozgrzać, natrzeć kawałkiem słoniny, wylać na nią niewielką ilość ciasta, okrężnym ruchem patelni rozlać po całej powierzchni dna. Smażyć naleśnik z obydwu stron na rumiany kolor.
Nadzienie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce). Kroimy na mniejsze części, dokładamy do smażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut. Całość odsączamy z tłuszczu i mielimy maszynką na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki smarujemy masą z wątróbki i składamy eleganckie krokiety. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na zloty kolor.
Porady
Jeżeli farsz byłby za wodnisty (zależy od rodzaju wątróbki) można do niego dodać miąższ razowego chleba namoczony w mleku.
Wątróbkę można także drobniutko posiekać.
Komentarze