Barszcz ukraiński ze słodką śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wariacje na temat barszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego z kurczaka lub wołowiny
    1 porcja włoszczyzny z kapustą
    1 cebula
    0,5 szkl. zielonej fasolki
    2 buraki
    5 ziemniaków
    1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 pęczek koperku
    sól
    pieprz
    cukier
    sok cytrynowy
    łyżeczka masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński ze słodką śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierz 2 litry mięsnego wywaru, wlej do garnka, dodaj starte na grubej tarce warzywa marchew, seler i pietruszkę, posiekaną cebulę, pora i zieloną fasolkę. Zagotuj, dodaj starte na grubej tarce buraki. Gdy będą miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj masł, przypraw do smaku sokiem cytrynowym, przecierem, solą, pieprzem i cukrem. . Wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Możesz jeść od razu, ale barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Porady

Zamiast śmietany 30% można dodać gęstą śmietanę. Zamiast zielonej fasolki można dodać białą fasolkę, którą wcześniej moczymy całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować