Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki mleka wody oleju i jajka robimy ciasto naleśnikowe ilość w zależności ile potrzebujemy naleśników, dodajemy tyle samo wody i mleka. Smażymy naleśniki na suchej patelni dość cienkie.
2.Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy dalej, dodajemy sól i pieprz. W szklance wlewamy śmietankę i dodajmy do niej jajko, łączymy razem za pomocą widelca, dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulką i mieszamy chwilkę razem aby dobrze się połączyło.
3.Na każdego naleśnika dajemy porcję mięsa, ser żółty ścieramy na tarce, na każdą porcję dodajemy trochę sera do środka, zwijamy w rulon, obtaczamy w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Najlepiej smakują z keczupem.
Smacznego!!!
Porady
Taka ilość mięsa starcza na ok. 10 krokietów. Nie należy wkładać zbyt dużo farszu, gdyż podczas zwijania może nam popękać naleśnik i farsz wypadnie.
Komentarze