krokiety z mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo prosta potrawa lecz smaczna

  • 30 min

Składniki:

  • mleko, mąka, woda, łyżka oleju, 0,5 kg mięsa mielonego, 100 ml słodkiej śmietanki 12%, 2 jajka, cebula, 15 dag sera żółtego, bułka tarta, sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki mleka wody oleju i jajka robimy ciasto naleśnikowe ilość w zależności ile potrzebujemy naleśników, dodajemy tyle samo wody i mleka. Smażymy naleśniki na suchej patelni dość cienkie.
  • 2. Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy dalej, dodajemy sól i pieprz. W szklance wlewamy śmietankę i dodajmy do niej jajko, łączymy razem za pomocą widelca, dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulką i mieszamy chwilkę razem aby dobrze się połączyło.
  • 3. Na każdego naleśnika dajemy porcję mięsa, ser żółty ścieramy na tarce, na każdą porcję dodajemy trochę sera do środka, zwijamy w rulon, obtaczamy w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Najlepiej smakują z keczupem.

    Smacznego!!!

Porady

Taka ilość mięsa starcza na ok. 10 krokietów. Nie należy wkładać zbyt dużo farszu, gdyż podczas zwijania może nam popękać naleśnik i farsz wypadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować