Krokiety z mięsem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a mamy kolejne pyszne danie. Czasami dodaję do takich krokietów pieczarki, lub ugotowaną kapustę kiszoną. Tym razem bez dodatków. Z podanych składników zrobiłam 12 krokietów.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 szklanka mleka
    1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    1 kg ugotowanego mięsa drobiowego najlepiej z rosołu
    1 ugotowana marchewka
    1 ugotowana pietruszka
    ugotowany mały kawałek selera
    2 cebule
    1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy

    Panierka:
    3 jajka
    mąka
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z mięsem 1. Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować.
    Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać 3-4 liście laurowe, kilka kulek
    ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zagotować.
    Następnie włożyć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli macie lubczyk
    to jedną gałązkę też warto dodać. Gotować na wolnym ogniu, około 1,5 godziny.

    Ugotowane mięso oddzielić od kości.
    Cebulkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle, lub oleju.
    Mięso, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić.
    Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli będzie za suche, dolać trochę rosołu.
    Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej
    i schłodzić przez noc w lodówce.
  • Krokiety z mięsem 2. Kiedy farsz jest gotowy możemy robić naleśniki
    Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
    Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej.
    Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
    Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
    Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
    Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
    Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto,
    tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
  • Krokiety z mięsem 3. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać krokiety.
    Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon.
    Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować