Jeśli nie masz ochoty piec kolejny raz tradycyjnych pączków, dla odmiany proponuję Pączki Krewetkowe, oryginalne w sam raz na karnawał, nie trudne i na jeden kęs. Idealne na party z przyjaciółmi!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- surowe krewetki: 300 gramów
- sok z jednej cytryny: 1 sztuka
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- posiekany świeży imbir: 1 łyżka
- przyprawa indyjska *Garam Massala (lub Twoje ulubione przyprawy i zioła): 2 łyżeczki
Krewetkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Marynaty: krewetki obierz ze skorupek zostawiając tylko ogonek. Imbir i czosnek drobno posiekaj, i wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny, massalą i krewetkami. Przykryj i wstaw do lodówki. Marynatę możesz przygotować godzinę przed pieczeniem, ale lepiej zostawić w niej krewetki na 24 godziny w lodówce.
2.Do dużej miski przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj a następnie dodaj resztę składników ciasta i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w pokojowej temperaturze.
3.Do głębokiego garnka, najlepiej z grubym dnem ( może tez być głęboka patelnia ), wlej olej na wysokość około 5 cm. Kiedy olej już będzie gorący, każdą krewetkę zanurz w cieście trzymając za ogonek i wkładaj kolejno do garnka, smażąc z każdej strony przez pół minuty ( do momentu aż ładnie się zarumienią ). Jeśli surowe ciasto nie trzyma się krewetki, przed zanurzeniem możesz oprószyć ją odrobiną mąki. Wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową i układaj na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
4.Można podawać ciepłe wraz z sosem np. sweet chili and garlic i zieloną sałatą.
Moja rada: Jeżeli nie znajdziesz surowych krewetek, możesz użyć gotowane, lecz wtedy nie smaż zbyt długo, ponieważ zrobią się zbyt twarde.
*Garam Massala (możesz użyć gotową lub przygotować samemu: kolendra, kminek, imbir, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, kardamon, chili, goździki, liść laurowy.
Smacznego!
Komentarze