Kremówka kardynalska

0 (0 ocen)

  • Średni

Gdy trwa sezon porzeczkowy warto zrobic kremówke połaczenie bezy i biszkoptu z porzeczkami.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa do ciasta: 80 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - cukier: 70 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - białka: 4 sztuki
    - cukier: 80 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana 36 %: 500 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - fix do bitej śmietany: 1 sztuka
    - dżem porzeczkowy: 1 sztuka
    - porzeczki czerwone i czarne: 100 gramów
    - listki mięty: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka kardynalska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremówka kardynalska 1. Biszkopt: Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • 2. Beza: z białek i cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy.
    Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze.
  • 3. ZMIERZYĆ DŁUGOŚĆ POSIADANEGO PÓŁMISKA!!!
    Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób:
    zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości "warkocz" ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. Ja zrobilam 3 warstwy biszkoptu i 3 warstwy bezy.
  • 4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.
  • 5. Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem.
  • Kremówka kardynalska 6. Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na dwie równe części - pasy. Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Dac owoce. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować śmietaną i posypac
    owocami. Wstawic do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować