Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Bardzo proste, niezwykle kremowe i delikatne danie. Przepis poleciła mi koleżanka z pracy, ale trochę go zmodyfikowałam, by wpisał się w kulinarne gusta mojego męża ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Filiżanka ryżu arborio
    1/5 litra bulionu warzywnego
    szklanka białego, wytrawnego wina
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g mrożonego groszku
    2-3 gałązki świeżego tymianku
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1 cytryna
    łyżka masła
    3 łyżki parmezanu
    łyżka oliwy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.

    Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino wyparuje.

    Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.

    Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku.

    Gotowe! Smaczego :)

Porady

Sekretem udanego risotto jest stopniowe podlewanie bulionem. Jeśli dodamy za dużo bulionu, ryż go nie wchłonie i uzyskamy papkę zamiast risotto. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, bo to pozwoli na szybsze odparowanie bulionu, a danie się nie przypali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować