Kremowe ptyśki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam te słodkości, przejrzałam wiele przepisów i zrobiłam delikatny mix.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    5 jajek
    1,5 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1\5 szklanki cukru
    1 szklanka kremówki 30%
    cukier puder do posypania



















































Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowe ptyśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną, do gotującej się wody dodawać mąkę ze szczyptą soli i ucierać na małym ogniu drewnianą łyżką. Powinna powstać kulka odrywająca się od ścianek naczynia. Schładzamy masę i dalej ucieramy dodając po 1 jajku. Wyrabiamy do całkowitego wystudzenia aż ciasto będzie gładkie. Na blachę z papierem do pieczenia wyciskamy przez rękaw cukierniczy bądź nakładamy łyżeczką porcje pozostawiając wolne miejsce ponieważ ptysie urosną. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C i kolejne 10 minut w temperaturze 150-160 stopni C. Wystudzić.
  • 2. Masa:
    szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Ugotować budyń. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce. Ubić kremówkę i delikatnie połączyć z zimnym budyniem.
  • 3. Ptysie szprycujemy masą z wąską końcówką i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Ważne aby pilnować czasu i temperatury pieczenia ponieważ ptysie mogą przerosną i będą nierówne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować