Kremowe ptyśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z margaryną, do gotującej się wody dodawać mąkę ze szczyptą soli i ucierać na małym ogniu drewnianą łyżką. Powinna powstać kulka odrywająca się od ścianek naczynia. Schładzamy masę i dalej ucieramy dodając po 1 jajku. Wyrabiamy do całkowitego wystudzenia aż ciasto będzie gładkie. Na blachę z papierem do pieczenia wyciskamy przez rękaw cukierniczy bądź nakładamy łyżeczką porcje pozostawiając wolne miejsce ponieważ ptysie urosną. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C i kolejne 10 minut w temperaturze 150-160 stopni C. Wystudzić.
2.Masa:
szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Ugotować budyń. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce. Ubić kremówkę i delikatnie połączyć z zimnym budyniem.
3.Ptysie szprycujemy masą z wąską końcówką i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
Porady
Ważne aby pilnować czasu i temperatury pieczenia ponieważ ptysie mogą przerosną i będą nierówne.
Komentarze