Ptyśki

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne małe conieco ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. wody
    1 margaryna do pieczenia (250g)
    4 jajka

    Krem:
    1/2 l kremówki
    1 śnieżka
    1-2 łyżki cukru p[udru
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Ciasto parzone Desery

Ptyśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę i margarynę. Zdjąć z ognia i powoli dodawać przesianą mąkę. Energicznie wymieszać łyżką, by nie powstały grudki. Przestudzić. Dodać jajka. Zmiksować na gładką masę. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie porcje ciasta. Piec ok 20 minut w 220 st. C. Wystudzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę i jeszcze chwilę ubijać. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Na koniec dodać letnią żelatynę.
  • 3. Ptysie nadziewać kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycki.
    Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować