• 40 min
  • Dla 10 osób

Pyszne mini ptysie – czyli Ptyśki z kremem budyniowym. Idealne na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi , bądź błogie popołudnia spędzone przy książce z filiżanką herbaty

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Parzone ciasto:

    125 g masła

    1 szklanka wody

    1 szklanka mąki

    5 małych lub średnich jajek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    1 budyń śmietankowy

    400 ml mleka

    4 łyżki cukru

    125 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ptyśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.

    2.Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę.

    3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką ( u mnie do rozetek )

    4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużych odstępach od siebie rób małe rozetki. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 minut

    5. Ptysie ostudź i przetnij wzdłuż na pół ( nie do końca )

    6. Krem: Zagotować 300 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać go. Dodać go do gotującego mleka i całość mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Ostudzić

    7. Masło zmiksować . Dodawać do niego stopniowo dobrze ostudzony budyń. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do rozetek. Masą wypełniać ptysie. Całośc posypać obficie cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować