Kruszonkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Uwielbiam serniki a ten jest wyjątkowo smaczny, wilgotny w środku i mocno chrupiący z wierzchu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny Kasia
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa:
    1 kg sera twarogowego w wiaderku
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny Kasia
    1 budyń śmietankowy (60g)
    1 cukier wanilinowy
    6 białek
    Posypka:
    cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka Ser

Kruszonkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki połączyć i wyrobić jak na kruszonkę. Odstawić do lodówki.
  • 2. Masa: miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodawać ser i na koniec budyń.
    W osobnym naczyniu zimne białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie drewnianą łyżką dodawać do masy serowej.
  • 3. Na suchą blachę o wymiarach 24x35 wyłożyć papier do pieczenia i wsypać 2/3 kruszonki i rozprowadzić równo. Następnie wylać masę serową i posypać pozostałą kruszonką
    Piec 1 godz. 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i pozostawić tam ciasto do wystudzenia.
    Gdy ciasto ostygnie i ser stężeje posypać cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu.

Porady

Sernik najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Sernik można posypać zwykłym cukrem pudrem bądź jeśli ktoś uwielbia czekoladę to polać białą czekoladą dla kontrastu ciemnego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować