Słodkie grzybobranie - nadziewane ciastka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Natknęłam się na ten przepis w starym "Poradniku Domowym" i zrobiłam jak zwykle po swojemu :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka margaryny
    1 szklanka śmietany 18 %
    masa:
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    kostka margaryny Kasia
    Do dekoracji:
    polewa czekoladowa
    polewa biała
    lukier różowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Słodkie grzybobranie - nadziewane ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką do babeczek pary krążków. Połową oblepiamy zewnętrzne strony foremek posmarowanych margaryną, w drugiej połowie krążków wycinamy kieliszkiem małe otwory na środku. Z pozostałego ciasta formujemy potrzebną ilość korzonków. Wszystkie elementy grzybków pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Masa:
    1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W miseczce roztrzepać żółtka dodać mąkę i wymieszać trzepaczką wlewać pozostałą część mleka energicznie mieszając (unikniemy grudek), powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i ponownie zagotować ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Margarynę utrzeć na puch i powoli dodawać ostudzoną masę budyniową, do masy można dodać odrobinę soku z cytryny. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Składamy grzybki: do kapelusików nakładać masę przykrywać krążkiem z dziurką i wkładać korzonki. Układać do góry nogami w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki aby masa zlepiła części kapelusza.
    Następnie na kratce z piekarnika układamy grzybki do dekoracji (pod spód włożyć dużą blachę lub wyścielić papierem aby dekoracje nie spadały na stół). Przygotowujemy polewy według przepisu i polewamy nimi grzybki robiąc na nich kolorowe groszki. Najlepiej przechowywać w lodówce w specjalnie do tego przeznaczonej szufladce.

Porady

Grzybki można udekorować w każdy inny sposób, polane polewą można posypać kokosem, użyć dekoracyjnych koralików, kwiatuszków etc. Końcówki korzonków przed pieczeniem można zanurzyć w białku i maku będą wyglądały jak wyciągnięte z ziemi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować