Wiele razy słyszałam o ravioli i postanowiłam w końcu zrobić. Pomysł powstał w trakcie tworzenia.
60 min
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki ciepłej wody
kubek czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
1 duża cebula
250 g pieczarek
150 g orzechów włoskich
10 g masła
2 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
sól i pieprz do smaku
Ravioli z soczewicą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
mąkę przesiać dodać sól, dolewać powoli wodę i zagniatać ciasto na koniec dodać oliwę z oliwek i zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
2.Farsz:
soczewicę ugotować według przepisu soląc pod koniec.
Na patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, wszystko razem podsmażyć. Po ostudzeniu wymieszać z soczewicą i dodać posiekane orzechy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Sos:
masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i papryczkę chilli, chwilę podgrzewać.
4.Ciasto rozwałkować cienko w kwadrat. Układać na połowie małe kupki farszu zostawiając przestrzeń między nimi. Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć przestrzenie. Wykrawać kwadraty z farszem w środku. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od zagotowania. Polać sosem, podawać z dowolną surówką.
Komentarze