Krem z pomidorów z bazylią i makaronem świderki

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • 30 min

Składniki:

  • • Litr wywaru bulionowego warzywnego
    • 1 cebula
    • kilka gałązek świeżej bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • sól sodowo - potasowa
    • pieprz
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
    • pół opakowania makaronu świderki
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pomidorów z bazylią i makaronem świderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • 2. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
  • 3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
  • 4. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • 5. Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
  • 6. Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować