Chipsy z tortilli kukurydzianej z guacamole i serową salsą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 małe opakowanie chipsów z tortilli
    • 1 dojrzałe awokado
    • 1 mały pomidor
    • 1 obrana mała czerwona cebula
    • 1 cytryna
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 50 g serka topionego paprykowego
    • świeża natka pietruszki
    • sól sodowo-potasowa
    • pieprz

Chipsy z tortilli kukurydzianej z guacamole i serową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, wydłub miąższ przy pomocy łyżki stołowej, następnie przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę.

  • 2. Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
  • 3. Do guacamole wyciśnij sok z połówki cytryny, dopraw solą i pieprzem, wsyp łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
  • 4. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj serek topiony, dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Chipsy podawaj w miseczce razem z guacamole i serową salsą w małych miseczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy