Krem z dyni i batatów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krem z dyni! I to nie byle jaki bo z dodatkiem słodkich batatów

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2,5 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 800 g)
    700 g batatów
    4 ząbki czosnku
    2 litry wody
    3 łyżki posiekanej natki koperku
    1 łyżeczka vegety
    szczypta soli i pieprzu
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta papryki owstrej
    50 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Dynię obieramy, wyciągamy ze środka pestki, kroimy w kostkę. Bataty również kroimy w mniejsze kawałki. Całość smażymy na patelni na małej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Krok 2

    Smażymy około 10 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy gorącą wodę, posiekany koperek, vegetę, sól, pieprz, gotujemy na małym ogniu.
    Krok 3

    Do gotującego się garnka dodajemy dynię oraz bataty. Dodajemy przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę.
    Krok 4

    Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę, blendujemy na gęsty krem. Smacznego!

Porady

poprostupycha,zupa,krem,krem z dyni,dynia,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować