Brukselka - ta mała kapustka jest wspaniałym sprzymierzeńcem przy diecie niskokalorycznej. W 100 g ma tylko 30 kcal i aż 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, nie wspomnę o innych cennych wartościach :)
40 min
Składniki:
proporcje na 3 osoby
300 g brukselki
50 ml mleka + szczypta cynamonu - dodanie tych składników sprawia że brukselka traci goryczkę
1 mała marchewka +kawałek pietruszki i selera + 10 cm białej części pora
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka kaszy manny
sól, pieprz mielony do smaku
na każdy talerz po szczypcie natki pietruszki i po 1 łyżeczce mleka skondensowanego 7 %
na grzanki mięsne :
150 g mięsa z piersi drobiowej
marynata : 2 łyżki oleju + 1 łyżka sosu sojowo grzybowego + szczypta czosnku granulowanego + płaska łyżeczka papryki słodkiej
Krem z brukselki z mięsnymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, pokroić na małe części, wrzucić do małego garnka, zalać wodą aby tylko przykryło i wstawić do gotowania.
Jak się zagotuje dodać mleko, cynamon i sól.
Gotować do miękkości warzyw, przed końcem dodać kaszę mannę, przeciśnięty czosnek i mielony pieprz.
2.W trakcie kiedy zupa się gotuje mięso z piersi pokroić jak najdrobniej (kostka mniej więcej 1/1 cm), zalać marynatą zrobioną z podanych składników (nie dodawać soli) i odstawić do przegryzienia.
Miękkie warzywa zblendować, kawałki mięsa przesmażyć na rumiano i gotowe wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na koniec krem doprawić jeszcze do smaku.
Podać z łyżeczką mleczka zagęszczonego lub chudej śmietanki, posypać grzankami mięsnymi i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze