Jedna z moich ulubionych wersji zupy pieczarkowej.
Składniki:
pieczarki 0,5 kg
makaron - mniejsza paczka
bulion warzywny lub mięsny 2 litry
cebula duża
olej rzepakowy 2 łyżki
suszone siekane warzywa do zupy - 3 łyzki
mała marchewka starta drobniutko na tarce
śmietana 12 % 4 łyzki
sól i pieprz do smaku
ser mozzarella starty - 1 opakowanie (kupuję w Biedronce)
Krem pieczarkowy z makaronem i tartą mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy na patelni olej i dusimy pieczarki. Dwie trzecie uduszonych pieczarek przekładamy do gotującego sie bulionu, natomiast jedną trzecią odkładamy na bok (przyda sie poźniej).
2.Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebule i dodajemy do bulionu razem z suszonymi warzywami. Po 5 minutach wspólnego gotowania zdejmujemy garnek z pieca i zupę miksujemy. Ponownie przekładamy ją na właczony piec i dodajemy marchewkę, gotujemy 2- 3 minuty.
3.Makaron gotujemy w osolonym wrzatku.
4.Gdy zupa lekko przestygnie śmietanę mieszamy z niewielka ilością zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odłożona jedną trzecia uduszonych plasterków pieczarek.
Komentarze