Krem pieczarkowy z makaronem i tartą mozzarellą

3 (1 ocen)

Jedna z moich ulubionych wersji zupy pieczarkowej.

Składniki:

  • pieczarki 0,5 kg
    makaron - mniejsza paczka
    bulion warzywny lub mięsny 2 litry
    cebula duża
    olej rzepakowy 2 łyżki
    suszone siekane warzywa do zupy - 3 łyzki
    mała marchewka starta drobniutko na tarce
    śmietana 12 % 4 łyzki
    sól i pieprz do smaku
    ser mozzarella starty - 1 opakowanie (kupuję w Biedronce)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pieczarkowy z makaronem i tartą mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
    Rozgrzewamy na patelni olej i dusimy pieczarki. Dwie trzecie uduszonych pieczarek przekładamy do gotującego sie bulionu, natomiast jedną trzecią odkładamy na bok (przyda sie poźniej).
  • 2. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebule i dodajemy do bulionu razem z suszonymi warzywami. Po 5 minutach wspólnego gotowania zdejmujemy garnek z pieca i zupę miksujemy. Ponownie przekładamy ją na właczony piec i dodajemy marchewkę, gotujemy 2- 3 minuty.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku.
  • 4. Gdy zupa lekko przestygnie śmietanę mieszamy z niewielka ilością zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odłożona jedną trzecia uduszonych plasterków pieczarek.
  • 5. Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy kremem pieczrakowym i posypujemy tarta mozzarellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować