Krem dyniowo - ziemniaczano - brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, łodygę natomiast pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa smażyć chwilę na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Całość zalać bulionem, dodać kolendrę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, chilli i goździki. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 - 25 min.
2.Śmietanę, mleko, wodę i mąkę dokładnie wymieszać. Zawiesinę wlać do zupy. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą i białym pieprzem, lekko wystudzić i zblendować.
Zupę podawać na gorąco.
Porady
Zupę - krem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze