Krem dyniowo - ziemniaczano - brokułowy

0 (0 ocen)

Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 700 g obranej dyni (miąższ)
    550 g obranych ziemniaków (10 średnich sztuk)
    1 oczyszczony brokuł (500 g)
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    150 g śmietany 12%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka owoców kolendry
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka oregano suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    szczypta chilli
    szczypta goździków mielonych
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem dyniowo - ziemniaczano - brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem dyniowo - ziemniaczano - brokułowy 1. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, łodygę natomiast pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa smażyć chwilę na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Całość zalać bulionem, dodać kolendrę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, chilli i goździki. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 - 25 min.
  • Krem dyniowo - ziemniaczano - brokułowy 2. Śmietanę, mleko, wodę i mąkę dokładnie wymieszać. Zawiesinę wlać do zupy. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą i białym pieprzem, lekko wystudzić i zblendować.
    Zupę podawać na gorąco.

Porady

Zupę - krem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować