Kotlety zapiekane w sosie pomidorowo-śmietanowym.

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kotlety znikające z talerza w oka mgnieniu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
    1 jajko
    1 czerstwa bułeczka
    przyprawa do mięsa mielonego
    suszony koperek
    10 dag sera żółtego
    majonez
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 szkl. śmietany 18%
    1 szkl. bulionu
    tarta bułka
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowo-śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy sola, pieprzem i przyprawa do mielonego. Bułeczkę moczymy w ciepłej wodzie. Do mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, koperek i 2 łyżki startego żółtego sera. Wyrabiamy mięso i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
  • 2. Usmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy kotlet smarujemy łyżeczką majonezu i posypujemy startym serem.
  • 3. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Doprawiamy do smaku i zalewamy kotlety. Pieczemy w 200 st. C, aż ser się ładnie zarumieni. Podajemy z ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować