Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Niesamowite ciasto z orzechami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    20 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki mleka
    1 jajko
    Masa orzechowa: 20 dag orzechów
    10 dag masła
    1 łyżka wody
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki miodu
    Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego gotowanego
    1 kostka masła

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim sodę. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 2. Wodę, cukier i miód rozpuścić. Dodać orzechy i masło. Zagotować i gotować 2 minuty. Jedną część ciasta wyłożyć do formy i piec 10 min w temp. 175 st. C. Wyjąć, polać masą orzechową i dalej piec jeszcze 10 min. Drugą część ciasta piec 20 min (bez orzechów).
  • 3. Masło utrzeć i małymi porcjami dodawać mleko z puszki. Powstałą masą przełożyć wystudzone placki, w ten sposób, aby placek z orzechami był na wierzchu.

Komentarze

Podobne przepisy