Jeśli znudziły się Wam zwykłe mielone spróbujcie przygotować je w pysznym sosie cebulowym. Tak niewiele potrzeba, bo tylko kilka cebul, a mielone zyskają nowego smaku. Dodatek kminku sprawia, że kotlety nie są aż tak ciężkostrawne.
Składniki:
• 500g mięsa mielonego,
• 1 małe jajko,
• 1 mała cebula,
• 2 kromki ciemnego chleba (bez skórki) lub 1 bułka kajzerka
• Mąka do obtoczenia,
• Mleko do namoczenia,
• SOS:
• 5 dużych cebul,
• Masło do smażenia,
• ½ łyżeczki kminku,
• ½ łyżeczki tymianku,
• 1 i ¼ szklanki wody,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej + ¼ szklanki wody,
• Sól,
• Pieprz,
• Słodka papryka
Kotlety mielone w sosie cebulowym z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebule na sos kroimy w kostkę i szklimy je na maśle.
2.Chleb lub kajzerkę moczymy w mleku. Zaczynamy od przygotowania kotletów. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy cebulę, jajko i odciśnięty chleb.
3.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy tworzymy kotlety i obtaczamy je w mące. Masa jest bardzo luźna, ale dzięki temu kotlety wyjdą bardzo delikatne w smaku.
4. Kotlety obsmażamy na patelni na rumiano z obu stron.
5.Kotlety przekładamy do większego rondla, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy całość wodą, dodajemy kminek i tymianek i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30-45 minut. Następnie wodę mieszamy z mąką i wlewamy do rondla, całość delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy do smaku i podajemy. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, pieczywem, kaszą gryczaną czy ryżem. Świetnym dodatkiem do kotletów jest kiszony ogórek.
Życzę smacznego :)
Komentarze