Kotleciki z kalafiora

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Kotleciki z kalafiora stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, zwłaszcza wiosną i latem kiedy chętniej sięgamy po warzywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży lub 2 małe kalafiory
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    6-7 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinam liście kalafiora, dzielę go na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie lub na parze oprószonego solą. Po ugotowaniu wyciągam na talerz i dostawiam do przestygnięcia. Cebulę obieram i kroję w kostkę, pietruszkę siekam (nie musi być bardzo drobno). Ostudzony kalafior rozdrabniam widelcem, przekładam do miski, dodaję cebulę i pietruszkę, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, mieszam. Dodaję bułkę tartą, mieszam, nabieram w dłoń trochę masy i lepię nieduże kotleciki. Jeśli kotleciki nie chcą się lepić albo się rozpadają, należy dodać więcej bułki tartej. Kotleciki smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować