Kurczak curry ze szpinakiem

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Przepyszny, kremowy i niezwykle aromatyczny sos, który doskonale pasuje do kurczaka. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest ryż lub świeże, chrupiące pieczywo.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
    ½ czerwonej cebuli
    3 ząbki czosnku
    4-5 łyżek oleju
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki kuminu
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka imbiru
    ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    ½ opakowania pomidorów krojonych (200 g)
    2 puszki mleczka kokosowego
    sok z 1 limonki
    120 g liści szpinaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak curry ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W małej miseczce umieszczam przyprawy : kurkumę, kmin, kolendrę, imbir i pieprz kajeński, mieszam, odstawiam. Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewam 4-5 łyżek oleju, wrzucam cebule i czosnek, smażę przez 2 minuty, wsypuję mieszankę przypraw, smażę przez 1 minutę często mieszając. W razie potrzeby podlewam odrobiną oleju. Wrzucam kurczaka, oprószam solą i pieprzem, smażę przez chwilę aż zmieni kolor, następnie dodaję pomidory, mleczko kokosowe i cukier, mieszam. Gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodaję sok z limonki i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wrzucam szpinak i gotuję jeszcze przez chwilę, kiedy szpinak zrobi się miękki ściągam z palnika. Podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować