Przepyszny, kremowy i niezwykle aromatyczny sos, który doskonale pasuje do kurczaka. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest ryż lub świeże, chrupiące pieczywo.
40 min
Składniki:
2 piersi kurczaka
½ czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
½ opakowania pomidorów krojonych (200 g)
2 puszki mleczka kokosowego
sok z 1 limonki
120 g liści szpinaku
Kurczak curry ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W małej miseczce umieszczam przyprawy : kurkumę, kmin, kolendrę, imbir i pieprz kajeński, mieszam, odstawiam. Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewam 4-5 łyżek oleju, wrzucam cebule i czosnek, smażę przez 2 minuty, wsypuję mieszankę przypraw, smażę przez 1 minutę często mieszając. W razie potrzeby podlewam odrobiną oleju. Wrzucam kurczaka, oprószam solą i pieprzem, smażę przez chwilę aż zmieni kolor, następnie dodaję pomidory, mleczko kokosowe i cukier, mieszam. Gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodaję sok z limonki i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wrzucam szpinak i gotuję jeszcze przez chwilę, kiedy szpinak zrobi się miękki ściągam z palnika. Podaję z ryżem.
Komentarze