Kotleciki pod kołderką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Mam trójkę dzieci: Anię, Mikołajka i Maciusia. Bardzo lubię gotować, a kotleciki mielone pod kołderką często goszczą na naszym stole.

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 40 dag mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebula
    1 czerstwa kajzerka lub bułka tarta
    1/2 szklanki mleka lub wody
    sól, pieprz
    żółty ser (tyle plasterków, ile wyjdzie kotlecików)
    majonez
    keczup
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki pod kołderką 1. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy rozdrobnioną bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie
    wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki. Lekko je spłaszczamy, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.
  • 2. Gotowe kotleciki smarujemy keczupem, nakładamy po plasterku żółtego sera i łyżce majonezu. Układamy na blasze lub w płaskim naczyniu żaroodpornym
    i zapiekamy w piekarniku, aż ser z keczupem i majonezem utworzą jednolitą skorupkę. Podajemy gorące.

Porady

● Do masy mięsnej można dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. ● Smak kotlecików wzbogaci dodana do mięsa drobno posiekana natka pietruszki (łyżka) oraz szczypta gałki muszkatołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Mięso Ser żółty Ketchup

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować