Misio pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etapy przygotowywania:
I etap:
Obieramy i myjemy grzyby. Kroimy na plasterki i gotujemy. Mniej więcej ok. 10-15 minut. Następnie po ugotowaniu przecedzamy je i odstawiamy.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
Na patelnie wkładamy niewielką ilość margaryny i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy już się zeszkli wrzucamy wcześniej ugotowane grzyby.
Smażymy i doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem do smaku.
2.II etap:
Myjemy pierś z kurczaka. Dzielimy na ok 5-6 kotletów i delikatnie rozbijamy by nie były za grube. Oprószamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, curry, papryką ostrą i przyprawą do kurczaka (dosyć dużo, ponieważ mięso drobiowe potrzebuje przypraw by miało intensywny smak). Smażymy na rozgrzanym oleju.
3.III etap:
Gotujemy ryż. Tak jak na opakowaniu piszę. Gorący jeszcze ryż wykładamy na talerz i wsypujemy do niego papryki ostrej tak by nabrał koloru (jeżeli ktoś nie lubi papryki ostrej można dodać słodkiej). Mieszamy.
4.IV etap:
Na talerzu kładziemy kotleta, nakładamy na niego pieczarki usmażone i ser żółty (tak by przykrył grzyby). Wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż się ser roztopi.
5.V etap:
Czas na przygotowanie naszego misia. Gdy już mamy roztopiony ser formujemy z jeszcze ciepłego ryżu główkę, łapki i uszka (ważne żeby ryż był ciepły, bo zimny się nam nie sklei).
Podnosimy delikatnie ser i wkładamy łapki i główkę.
6.VI etap:
Kolejnym krokiem będzie zrobienie pyszczka, oczu i środka uszu.
Wykrawamy nożem w plasterku sera kółko na pyszczek i dwa półkola na środki uszu. Dokładamy do naszego misia i z listka laurowego wycinamy trójkąt i dwa prostokąty tak by zrobić oczka i nosek.
Komentarze