Misio pod kołderką

4.5 (190 ocen)

Pierwszy raz zrobiłam go dla mojego chłopaka. Był zachwycony. Teraz Misio robi furorę na stole, gdy goście przyjeżdżają.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 pierś kurczaka,
    - 20 dag leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki),
    - ser żółty (wedle uznania),
    - papryka ostra w proszku,
    - curry,
    - przyprawa do kurczaka,
    - pieprz i przyprawa uniwersalna (do smaku),
    - torebka ryżu,
    - 1 cebula,
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Misio pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Etapy przygotowywania:
    I etap:
    Obieramy i myjemy grzyby. Kroimy na plasterki i gotujemy. Mniej więcej ok. 10-15 minut. Następnie po ugotowaniu przecedzamy je i odstawiamy.
    Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
    Na patelnie wkładamy niewielką ilość margaryny i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy już się zeszkli wrzucamy wcześniej ugotowane grzyby.
    Smażymy i doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem do smaku.
  • 2. II etap:
    Myjemy pierś z kurczaka. Dzielimy na ok 5-6 kotletów i delikatnie rozbijamy by nie były za grube. Oprószamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, curry, papryką ostrą i przyprawą do kurczaka (dosyć dużo, ponieważ mięso drobiowe potrzebuje przypraw by miało intensywny smak). Smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 3. III etap:
    Gotujemy ryż. Tak jak na opakowaniu piszę. Gorący jeszcze ryż wykładamy na talerz i wsypujemy do niego papryki ostrej tak by nabrał koloru (jeżeli ktoś nie lubi papryki ostrej można dodać słodkiej). Mieszamy.
  • 4. IV etap:
    Na talerzu kładziemy kotleta, nakładamy na niego pieczarki usmażone i ser żółty (tak by przykrył grzyby). Wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż się ser roztopi.
  • 5. V etap:
    Czas na przygotowanie naszego misia. Gdy już mamy roztopiony ser formujemy z jeszcze ciepłego ryżu główkę, łapki i uszka (ważne żeby ryż był ciepły, bo zimny się nam nie sklei).
    Podnosimy delikatnie ser i wkładamy łapki i główkę.
  • 6. VI etap:
    Kolejnym krokiem będzie zrobienie pyszczka, oczu i środka uszu.
    Wykrawamy nożem w plasterku sera kółko na pyszczek i dwa półkola na środki uszu. Dokładamy do naszego misia i z listka laurowego wycinamy trójkąt i dwa prostokąty tak by zrobić oczka i nosek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować