Ciasto kostka tropikalna bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 15 min

Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające.

  • 15 min

Składniki:

  • *blaszka 23*28 cm (16 porcji)
    Składniki:
    duża paczka krakersów solonych (32 sztuki)
    3/4 litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru
    2 opakowania galaretki pomarańczowej
    1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej
    puszka ananasa
    3 kiwi
    3 mandarynki
    wiśnie kandyzowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kostka tropikalna bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić na plasterki, tak samo mandarynki. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, resztę mleka zagotować. Wlać mleko z budyniem i gotować mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kiwi Krakersy Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować