Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka. Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-cukrowej, mieszamy i wylewamy do formy o wym. 20x35. Pieczemy ok.30 minut w temp. 180 s. C
Wykonanie kawowo-karmelowej: Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając zimną kawę i rum. Dodajemy po łyżce masę kajmakową, dalej ucierając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy kawowo-karmelowej i delikatnie mieszamy. Zimną, jeszcze płynną żelatynę przelewamy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Składniki do nasączenia mieszamy i nasączamy biszkopt, smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy 1/4 masy, układamy bezy i pokrywamy resztą masy. Wierzch ciasta dekorujemy zmielonymi w blenderze orzeszkami ziemnymi. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego:)
Komentarze