KOSTKA ALPEJSKA

4.5 (161 ocen)

  • 1 min

Ciasto diabelnie pyszne i słodkie .

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na kakaowy biszkopt:

    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek kakao

    Składniki na masę bezową:

    180g masła
    1 puszka masy kajmakowej
    400g bez

    Składniki na masę śmietanową:

    0,5l kremówki 30%
    2 łyżeczki mleka w proszku lub śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warstwa bezowa 1. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej kaszką manną blachy. Piec w temperaturze 1800C przez 25 minut.

    2.Masło utrzeć na puszysty krem, podczas miksowania dodawać do niego stopniowo gotowane przez dwie godziny, ostudzone mleko skondensowane. Gdy masa będzie jednolita, połamać bezy na większe kawałki i dodać do kremu. Wymieszać. Gotowy krem bezowy wyłożyć na upieczony, ostudzony spód. Schłodzić w lodówce.

    3.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać śmietan-fixy i ponownie zmiksować. Bitą śmietanę rozłożyć na ciasto, wygładzić, schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać kakao lub startą czekoladą.

Porady

ciasto jest lepsze po kilku godzinach w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować