Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej kaszką manną blachy. Piec w temperaturze 1800C przez 25 minut.
2.Masło utrzeć na puszysty krem, podczas miksowania dodawać do niego stopniowo gotowane przez dwie godziny, ostudzone mleko skondensowane. Gdy masa będzie jednolita, połamać bezy na większe kawałki i dodać do kremu. Wymieszać. Gotowy krem bezowy wyłożyć na upieczony, ostudzony spód. Schłodzić w lodówce.
3.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać śmietan-fixy i ponownie zmiksować. Bitą śmietanę rozłożyć na ciasto, wygładzić, schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać kakao lub startą czekoladą.
Komentarze