Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto dość drogie więc piekę je na specjalne okazje .Tym razem na wesele koleżanki.Palce lizać :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na blaszkę 25x40
    ciasto:
    2 szkl.mąki
    1 szkl.cukru
    200 g margaryny
    2 jajka
    1 żółtki
    2 łyżki mleka
    2 łyżki miodu
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    masa orzechowa:
    1/2 szkl. cukru
    300 g orzechów włoskich
    110 g margaryny
    2 łyżki miodu
    krem kawowy:
    1/2 szklanki cukru
    200 g margaryny
    budyń śmietankowy z cukrem
    400 ml mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    sodę rozpuść w mleku.Pozostałe składniki zagnieść połączyć z sodą .Ciasto podziel na dwie części .


  • 2. Masa orzechowa:
    wszystkie składniki smażymy na patelni ok 10 minut , mieszając
    Krem kawowy:
    budyń ugotować na mleku , wystudzić.Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem ,dodawać po łyżce budyniu ,nadal ucierając dodawać stopniowo kawę.
  • ciasto z orzechami 3. Jedną część ciasta rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 15-20 minut.
    Jedną część ciasta rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 15-20 minut.
    Drugą część ciasta rozwałkować na blasze ,na wierzch wyłożyć masę orzechową i piec 30 minut w temperaturze 170-180 C.
  • ciasto bez orzechów + masa 4. Na placek bez orzechów wykładamy krem następnie przykrywamy ciastem z orzechami

Porady

Ciasto jest lepsze gdy się przegryzie czyli na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy