1.Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i cienkim strumieniem wlewać zimne masło. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wylać do tortownicy (26cm) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec w 180stopniach przez 25minut. Przestudzić i odciąć górną część, trochę wydrążając środek robiąc miejsce na banany. Resztę ciasta drobno pokruszyć. Banany umyć, obrać, odciąć końce i przekroić wzdłuż.
2.Bita śmietana:
Żelatynę wymieszać w szklance z 2 łyżkami zimnej wody - powstanie tzw. "klucha". Następnie wlać do 1/3 wysokości szklanki gorącej wody i rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
Czekoladę zetrzeć a tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder według gustu, startą czekoladę i zimną, ale płynną żelatynę. Wymieszać mikserem.
3.Ułożenie: Ciasto czekoladowe, ciasno ułożone banany, bita śmietana uformowana na kopiec, pokruszone ciasto wysypać na całą śmietanę.
Komentarze