Jest to przepis na ciasto, które kiedyś znane było tylko z kartonika. Zapewniam, że jest o niebo lepsze i tańsze w wykonaniu, bo nie musimy wydawać ok. 8 złotych na gotową mieszankę.
40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
125 g cukru
100 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki na masę śmietanową:
600 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 okienka gorzkiej czekolady
3 śmietan-fixy
1 łyżka żelatyny
pół szklanki wrzącej wody
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Białka wbijamy do miski i miksujemy je z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy kakao.
Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy.
2.Gdy ciasto wystygnie wydrążamy jego środek, pozostawiając spód i boki ( ok. 1 cm ).
3. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Układamy w środku ciasta.
Następnie przystępujemy do przygotowania masy śmietanowej.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy.
Śmietanę miksujemy z fixami i cukrem pudrem. Gdy się już odpowiednio ubije wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.
Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do śmietany. Lekko mieszamy łyżką.
4.Tak przygotowaną śmietanę nakładamy na ciasto, formując kopiec.
5.Następnie całe ciasto dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze