Kontrastowy wieniec/ Kontrastowe gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne połączenie dwóch rodzajów kapusty, suszonych pomidorów i mielonego mięsa. W dwóch równie eleganckich i apetycznych wersjach. Przepis sprawdzi się podczas karnawałowych imprez.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    - główka kapusty białej
    • główka kapusty czerwonej
    • szynka wieprzowa ok. 60 dag
    • 200 g suszonych pomidorów z oleju
    - 250 g pomidorków koktajlowych
    Podstawowy dodatkowy:
    • karkówka - ok. 60 dag
    Robocze:
    • olej spod suszonych pomidorów ok. 5 łyżek oleju
    • mielone pistacje - 4 łyżki
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • sól
    • pieprz
    • parę listków świeżego tymianku
    • trochę wywaru warzywnego/mięsnego lub wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Kontrastowy wieniec/ kontrastowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygpotwanie liści 1. W dwóch garnkach gotujemy wodę, do jednego wkładamy kapustę białą, do drugiego czerwoną. Kiedy liście nieco zmiękną odcinamy je systematycznie od główki. Z liści odcinamy zgrubiałą część- liście będą się nam lepiej zwijały.
  • farsz 2. Szynkę i karkówkę mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, pistacje, podsmażoną na łyżce oleju posiekaną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, sól i pieprz do smaku oraz olej- ten dodajemy stopniowo, patrząc na konsystencję mięsa. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią.
  • białe goląbki 3. Podane składniki możemy złożyć w dwojaki sposób. Formujemy albo tradycyjne gołąbki- na liść kapusty kładziemy farsz i zawijamy. Gołąbki czerwone i białe pieczemy w dwóch oddzielnych naczyniach do zapiekania. Naczynia należy wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć gołąbki i przykryć pozostałymi liśćmi. Całość podlewamy płynem. Naczynie zamykamy i pieczemy do miękkości ok. 90 min. temp. 180 stopni (te z kapustą czerwoną wymagają więcej czasu). Gołąbki podajemy okraszone olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
  • wieniec po upieczeniu 4. Druga wersja- to przygotowanie zawijańca. Możemy przygotwać jeden duży, lub tak jak ja przygotowuję- dwa mniejsze. Potrzebne będą 2 naczynia z przykryciem o średnicy ok. 17 cm. Liście kapusty czerwonej i białej układamy wzdłuż w prostokąt - tworzymy w ten sposób podstawę dla farszu. Liście układamy naprzemiennie- raz białe, raz czerwone. Na kapustę równomiernie wykładamy farsz. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie przekładamy do żaroodpornego, okrągłego naczynia, tworząc wieniec. Pieczemy ok. 90 minut, 180 stopni, termoobieg. Pamiętajmy by dno oraz gotowego do zapiekania zawijańca przykryć liśćmi kapusty i całość hojnie podlać płynem. Pieczemy pod przykryciem. Zawijańca podajemy okraszonego olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować