Siekane gołąbki

  • wyświetlono: 3037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moja wersja gołąbków bez zawijania

benka

Składniki

Pół główki kapusty
pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
szklanka suchego ryżu ( 250 ml)
2 jajka
3 czubate łyżki kaszy manny
2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
2-3 łyżki mąki do obtoczenia
sól,pieprz
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Siekane gołąbki

  • gołąbki siekane-przygotowanie1. Kapustę drobno poszatkować i dodatkowo posiekać, aby kawałeczki były krótkie, posolić i odstawić, aby zmiękła i puściła sok.
    Potem odcisnąć i włożyć do miski, dodać ryż, mięso, kaszę, jajka, przyprawy do smaku i wyrobić na gładką masę.Jeśli jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą.
    Mokrymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtoczyć w mące (koniecznie, bo inaczej się rozpadną) i usmażyć na oleju ze wszystkich stron.
  • siekane gołąbki po usmażeniu2. Usmażone gołąbki ustawić pionowo w rondlu z grubym dnem posmarowanym wcześniej olejem.
    Zalać wrzącą wodą tak, aby je zakryła , gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny .
    Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkami duszonymi w śmietanie.

Porady

Czas gotowania zależy od rodzaju użytej kapusty.
Z takiej porcji wychodzi ok 20 gołąbków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkapustamielonegołąbki siekane

Komentarze

Podobne przepisy

Siekańce

Dodane przez: Henryka

Siekane kotleciki z piersi

szybkie i pyszne

Gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki

Tradycyjne , dość łatwe wbrew pozorom...

image-0120e4d

Dodane przez: esmiech

Gołąbki

Gołąbki są smaczne i syte. Moje...

Gołąbki bezmięsne

Dodane przez: czarrna

Gołąbki

z farszem ryżowo-warzywnym

Kotlet siekany.

Dodane przez: Słodko Słodka

Siekane Kotlety z Kurczaka

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne...

Dodane przez: lwica353

Gołąbki

Pyszne gołąbki bez zawijania w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE