Siekane gołąbki

4.5 (145 ocen)

Moja wersja gołąbków bez zawijania

Składniki:

  • Pół główki kapusty
    pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
    szklanka suchego ryżu ( 250 ml)
    2 jajka
    3 czubate łyżki kaszy manny
    2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
    2-3 łyżki mąki do obtoczenia
    sól,pieprz
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Siekane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki siekane-przygotowanie 1. Kapustę drobno poszatkować i dodatkowo posiekać, aby kawałeczki były krótkie, posolić i odstawić, aby zmiękła i puściła sok.
    Potem odcisnąć i włożyć do miski, dodać ryż, mięso, kaszę, jajka, przyprawy do smaku i wyrobić na gładką masę.Jeśli jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą.
    Mokrymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtoczyć w mące (koniecznie, bo inaczej się rozpadną) i usmażyć na oleju ze wszystkich stron.
  • siekane gołąbki po usmażeniu 2. Usmażone gołąbki ustawić pionowo w rondlu z grubym dnem posmarowanym wcześniej olejem.
    Zalać wrzącą wodą tak, aby je zakryła , gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny .
    Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkami duszonymi w śmietanie.

Porady

Czas gotowania zależy od rodzaju użytej kapusty. Z takiej porcji wychodzi ok 20 gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować