Siekane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować i dodatkowo posiekać, aby kawałeczki były krótkie, posolić i odstawić, aby zmiękła i puściła sok.
Potem odcisnąć i włożyć do miski, dodać ryż, mięso, kaszę, jajka, przyprawy do smaku i wyrobić na gładką masę.Jeśli jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtoczyć w mące (koniecznie, bo inaczej się rozpadną) i usmażyć na oleju ze wszystkich stron.
2.Usmażone gołąbki ustawić pionowo w rondlu z grubym dnem posmarowanym wcześniej olejem.
Zalać wrzącą wodą tak, aby je zakryła , gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny .
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkami duszonymi w śmietanie.
Porady
Czas gotowania zależy od rodzaju użytej kapusty.
Z takiej porcji wychodzi ok 20 gołąbków.
Komentarze