Konfitura z truskawek

4.5 (151 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Do herbatki zimowej jako wspomnienie lata....

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1.truskawki 1,3 kg
    2.cukier 1 kg
    3. woda 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć z wody. Po całkowitym osuszeniu obrać.
  • 2. Truskawki zasypać 1 szklanką cukru, odstawić.
  • 3. Z reszty cukru i szklanki wody zagotować syrop. Pogotować żeby był dość gęsty.
  • 4. Do syropu wkładać małymi partiami truskawki. Gotować około 15 minut, zbierając pianę ale nie mieszać, tylko delikatnie potrząsać garnkiem. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Wychłodzone truskawki wstawić i ponownie zagotować, cały czas zdejmować pianę. Czynność tą powtarzać kilka razy. Truskawki muszą pozostać w całości ale płyn musi się znacznie zneutralizować.

Porady

Całość trwa znacznie dłużej, zaznaczyłam tylko czas który jest faktycznie gotowana konfitura.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować