Kolorowe roladki w sosie ogórkowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na 4 plastry jednakowej wielkości i lekko roztłuc tak jak na kotlety schabowe.
Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę.
Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski, ogórki na pół wzdłuż.
2.Roztłuczone plastry schabu oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmarować porcję mięsa mielonego. Następnie na jednym końcu położyć połówkę ogórka, a za nim paski papryki (w poprzek).
Całość zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami.
3.Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju do czasu zrumienienia się mąki.
4.W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego roladki.
Marchew obrać, umyć, pokroić w zapałki, ogórki w cienkie plastry –przełożyć do bulionu.
Całość doprawić pieprzem, solą, maggi i dusić na małym ogniu około 40 minut.
5.Po tym czasie sos zaprawić mąką przypaloną na suchej patelni, chwilę pogotować, zestawić z ognia.
Komentarze