Kolorowe fusilli z pesto piniowo - ziołowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kocham wszelkiego rodzaju pesta. Goszczą u mnie w domu przynajmniej raz w tygodniu. Dziś postanowiłam połączyć aromatyczną rukolę i bazylię z prażonymi orzeszkami piniowymi, intensywną nutą czosnku i kolorowym makaronem fusilli. Wszystko otula wyraźna nutka koziego sera. Serdecznie polecam :)

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron (kolorowe fusilli)
    PESTO:
    - 90 g świeżej rukoli
    - 50 g świeżej bazylii
    - 80 g orzeszków piniowych
    - 3 łyżki startego koziego sera
    - 3 ząbki czosnku
    - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka syropu klonowego
    - sól morska
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe fusilli z pesto piniowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy aromatyczne pesto:

    Rukolę, bazylię oraz czosnek przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia składników.

    Orzeszki piniowe prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

    Ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Następnie do rozdrobnionych z czosnkiem ziół dodajemy 3 łyżki koziego sera, rozdrobnione orzeszki piniowe, 1 łyżeczkę syropu klonowego (dla dodania delikatnej słodyczy) i pozostałą część oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i miksujemy kilka sekund.

    Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Kolorowy makaron fusilli gotujemy al dente w osolonej wodzie wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku (wtedy całe danie nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu).

    Ugotowany makaron odcedzamy i dokładnie mieszamy z pesto pionowo - ziołowym.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować