Taka propozycja podania naleśników na pewno znajdzie uznanie wśród domowników! Do ich przygotowania można użyć także gotowe pesto. Polecam na obiad lub kolację!
Składniki:
Ciasto
• 2 szklanki mleka,
• ok 1 szklanka mąki,
• 2 jajka,
• Sól do smaku,
• Olej do smażenia.
Pesto:
• Świeżo mielona sól morska,
• Świeżo mielony czarny pieprz ,
• Spora garść liści bazylii,
• 4 łyżki startego żółtego sera,
• 4 łyżki słonecznika,
• 3 ząbki czosnku,
• Około 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
Nadzienie:
• 1 awokado,
• 1 mała, podwójna pierś z kurczaka,
• ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mieszanka żółte i czerwone),
• natka pietruszki
• 1 mała czerwona cebula
• świeżo mielona sól ziołowa,
• pieprz do smaku,
• olej do przysmażenia mięsa
Kolorowe naleśniki z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI:
Mleko umieszczamy w misce. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Im dłużej mieszamy, tym ciasto będzie bardziej puszyste.
Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię.
2.PESTO: Bazylie umieszczamy w garnuszku. Dokładamy do niej słonecznik, pokrojony czosnek, ser oraz oliwę. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
3.Usmażone naleśniki smarujemy pesto. Nakładamy pozostałe składniki nadzienia. Zwijamy i podajemy.
4.NADZIENIE;Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażmy na oleju. Gotowe mięso zdejmujemy z ognia i studzimy.
Awokado pozbawiamy pestki i skórki. Kroimy w paseczki. Pomidorki przekrawamy na 2-4 części w zależności od ich wielkości. Cebulkę przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Pietruszkę siekamy na drobno.
Tak przygotowane składniki nadzienia delikatnie ze sobą łączymy. Nakładamy je na posmarowane naleśniki i zwijamy w rulon. Podajemy!
Komentarze