Bardzo proste danie obiadowe, do podania na ciepło w domu, a także jako lunchbox na wynos.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu świderki - u mnie kukurydziany
0,5 kg brokuła
1 puszka tuńczyka
150 g suszonych pomidorów
słoiczek pesto bazyliowego (200 g)
80 g ziaren słonecznika
100 g żółtego sera w kawałku lub tartej mozzarelli
garść rukoli
sól
pieprz
Fusilli z pesto i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki i kroimy suszone pomidory. W lekko osolonej wodzie gotujemy do miękkości różyczki brokuła, odcedzamy łyżką. W tej samej wodzie gotujemy makaron. Odlewamy wodę i zostawiamy makaron w garnku. Dodajemy brokuły, tuńczyka, suszone pomidory, słonecznika, ser, pesto, rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się z makaronem. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Komentarze