Niezwykle lekkie ciasto, nie za słodkie, puszyste a do tego ciekawie wyglądające. Robi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.
45 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na spód:
16 herbatników
ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe)
na piankę kokosową:
200 g białej czekolady
2 galaretki cytrynowe
2 opakowania śnieżki
350 ml mleka
150 g kokosu
na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki kokosu
Kokosowy puchatek (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody
2.Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić.
Komentarze