Kokoski

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Te ciastka zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i dlatego nie może ich zabraknąć również w tym roku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 jajko
    • 3 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 100 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki mleka
    • 300 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 1 cukier waniliowy
    • 9 łyżek kakao
    • 3 łyżki wódki
    • 2 opakowania wiórków kokosowych 400 g
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokoski 1. • Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    • Dodać margarynę i miód, zmiksować razem.
    • Na koniec wsypać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem i dokładnie wymieszać mikserem.
    • Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Piec w 170 st.C przez 30 minut.
    • Ciasto najlepiej kroić po wystygnięciu, nawet na drugi dzień.
    • Pokroiłam na kwadraty - 6 długich pasków wzdłuż i 8 pasków w poprzek.
  • Kokoski 2. • Mleko, cukier i margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier waniliowy, zagotować.
    • Na koniec wlać wódkę.
    • Kostki ciasta nabijać na widelec i maczać w ciepłej polewie.
    • Następnie wkładać do miski z wiórkami i dokładnie obtoczyć z każdej strony.

Porady

Kokoski można przechowywać w zamkniętym pudełku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować