Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla wielbicieli czekolady i kokosów.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    10 dag masła roślinnego,
    2 łyżki miodu

    Polewa:
    1/2 margaryny Palmy,
    4 łyżki kakao,
    1 szklanka cukru,
    8 łyżek mleka

    150g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Potem dodać masło i miód. (Całość łączymy miksując)
    Biszkopt piec ok.45 min. w prodiżu . ( Można go wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto nie przylegało)
    Po upieczeniu należy wystudzić ciasto i pokroić w nieduże romby.

    Podczas studzenia ciasta należy przygotować polewę w następujący sposób:
    Wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia polewy wkładamy do niedużego garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy polewa się zagotuje należy gotować ją jeszcze przez 3min. Jak już będzie gotowa odstawiamy ją w chłodne miejsce na kilka minut aż trochę ostygnie.

    Gdy polewa będzie już całkowicie gotowa bierzemy jeden kawałek ciasta i obtaczamy go w niej, zaraz po tym wkładamy go do wiórek kokosowych tak aby został przez nie cały pokryty. Tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem.

Porady

Gdy polewa za bardzo zgęstnieje podczas obtaczania możemy ją trochę podgrzać, aby była bardziej płynna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować