Kokosanki

4.5 (189 ocen)

Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo…

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    250 ml mleka
    125 g margaryny
    200 g cukru
    3 jajka
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżka sody oczyszczonej
    Polewa:
    1 szklanka mleka
    1/2 kg cukru
    7 dag kakao ciemnego
    450 g margaryny
    Dodatkowo:
    350 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy margarynę i miód, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.
  • 2. Polewa czekoladowa:
    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.Wszystkie składniki powinny się połączyć.
    Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować