Kofta – warzywne kulki

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję filologię angielską. W przerwach między semestrami i podczas wakacji eksperymentuję w kuchni. Niedawno zafascynowały mnie indyjskie potrawy, więc sięgnęłam po przepisy.

Składniki:

  • ● 1/2 kalafiora
    ● mały brokuł
    ● 2 młode marchewki
    ● 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● natka pietruszki
    ● olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kofta – warzywne kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuła oczyszczamy,
    myjemy i dzielimy na
    różyczki. Marchewki cienko
    obieramy lub skrobiemy, myjemy.
    Wszystkie warzywa ścieramy
    na tarce o małych oczkach. Wsypujemy 4 łyżki bułki tartej
    i mąkę z ciecierzycy lub grochu.
    Solimy do smaku. Dokładnie
    mieszamy.
  • Kofta – warzywne kulki 2. Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy, obrywamy listki
    i drobno siekamy. Wsypujemy
    do warzyw. Mieszając, dolewamy
    tyle wody, aby powstała
    gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi
    formujemy kulki o średnicy
    ok. 3 cm (ewentualnie obtaczamy
    w bułce tartej).
  • 3. W dużym garnku rozgrzewamy
    olej. Smażymy kulki na złotobrązowy
    kolor. Osączamy
    z nadmiaru tłuszczu na papierowym
    ręczniku kuchennym.
    Podajemy ciepłe.

Porady

● Mąkę z ciecierzycy lub grochu możemy zastąpić jajkami (1 jajko to 2-3 łyżki mąki). ● Smakosze ostrych potraw mogą dodać 1-2 ząbki czosnku i doprawić ją pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować