Knedle ze śliwkami.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na śliwki a więc knedle .

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( ugotowanych ,przeciśniętych przez praskę i ostudzonych)
    0,5 wypestkowanych śliwek węgierek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok. 1 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    cukier
    cynamon
    4 łyżki masła zrumienionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy . 1. Ziemniaki gotujemy,przeciskamy przez praskę i studzimy.
  • Śliwki pestkujemy. 2. Śliwki pestkujemy i posypujemy cukrem.
  • Zagniatamy ciasto. 3. Z ziemniaków odbieramy 1/4 część . W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną , dodajemy jajko i odłożoną 1/4 część ziemniaków . Doprawiamy szczyptą soli i gałki muszkatołowej .Zagniatamy ciasto.
  • Robimy knedle. 4. Z ciasto odrywamy kawałki w wielkości orzech włoskiego . Robimy w dłoniach kulkę którą następnie spłaszczamy . Kładziemy śliwkę z cukrem ,zlepiamy brzegi i ponownie formujemy kulkę .Knedle układamy na deseczce oprószonej mąką . Zagotowujemy w garnku osoloną wodę z łyżką oleju .Wrzucamy knedle i delikatnie mieszamy aby się nie posklejały . Gotujemy ok. 3-5 minut od wypłynięcia . Odcedzamy na durszlaku , wykładamy na talerz i polewamy zrumienionym masełkiem . Posypujemy cukrem i cynamonem .

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi cynamony , może nie dodawać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować