Knedle z ciasta twarogowego

5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od roku jestem na emeryturze. Mam męża i dwie córki, lubię piec i gotować. Knedlami z owocami zajada się cała rodzina. Nadziewam je truskawkami, borówkami, wczesną odmianą czereśni i śliwkami.

Składniki:

  • 20 dag miękkiego twarogu
    20 dag mąki poznańskiej lub krupczatki
    żółtko
    sól
    1/2 szklanki mleka
    50 dag truskawek
    śmietana
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Knedle z ciasta twarogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z ciasta twarogowego 1. Twaróg rozgniatamy w misce, dodajemy żółtko, mąkę i tyle mleka, aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy na kwadraty.
  • Knedle z ciasta twarogowego 2. Truskawki myjemy, osuszamy i zawijamy w kwadraty ciasta, formując knedle.
  • Knedle z ciasta twarogowego 3. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wkładamy knedle i gotujemy 3-4 minuty. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować