Od roku jestem na emeryturze. Mam męża i dwie córki, lubię piec i gotować. Knedlami z owocami zajada się cała rodzina. Nadziewam je truskawkami, borówkami, wczesną odmianą czereśni i śliwkami.
Składniki:
20 dag miękkiego twarogu
20 dag mąki poznańskiej lub krupczatki
żółtko
sól
1/2 szklanki mleka
50 dag truskawek
śmietana
cukier
Knedle z ciasta twarogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgniatamy w misce, dodajemy żółtko, mąkę i tyle mleka, aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy na kwadraty.
2.Truskawki myjemy, osuszamy i zawijamy w kwadraty ciasta, formując knedle.
3.W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wkładamy knedle i gotujemy 3-4 minuty. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
Komentarze