Mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.
2.Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos.
Knedle gotujemy aż do wypłynięcia.
I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco :-)
Porady
Do knedli można dodać dowolne nadzienie-ser, truskawki, śliwki czy pieczarki.
Komentarze