mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków

4.86 (176 ocen)

  • 25 min

Najlepsze knedle na świecie, bez ziemniaków, mięciutkie i szybkie w przygotowaniu :-)

  • 25 min

Składniki:

  • CIASTO

    -500ml mleka 2%
    -2 łyżki masła
    -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    -3 żółtka
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej


    NADZIENIE i SOS

    -400g borówek
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżki cukru
    -4 łyżki śmietany
    -0,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.86 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v1vs5p 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.
  • image-0nci99a 2. Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.

    Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos.

    Knedle gotujemy aż do wypłynięcia.

    I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco :-)

Porady

Do knedli można dodać dowolne nadzienie-ser, truskawki, śliwki czy pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować