Knedle z ciasta ziemniaczano-serowego ze śliwkami

4.44 (160 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia różnego rodzaju potrawy ze śliwkami a za knedlami wprost przepadają. Tym razem do ziemniaków dodałam kostkę białego sera. Knedle są miękkie i dłużej zachowują świeżość.Idealne danie bezmięsne a do tego uczta dla smakoszy dań ze śliwkami

  • 30 min

Składniki:

  • Około 70-80 dkg ugotowanych ziemniaków
    1 kostka chudego sera (20 dag)
    30 dkg mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    ½ kg śliwek węgierek – słodkich
    2-3 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej,
    sól
Wystaw ocenę:

4.44 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle z ciasta ziemniaczano-serowego ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę wraz z serem, wyłożyć na stolnicę, dodać obie mąki, jajko – zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać mąki. Uformować wałek o średnicy około 5 cm, pokroić w grubsze plastry, spłaszczyć i nakładać w środek uprzednio umyte i wysuszone połówki śliwek - jak są duże, mniejsze śliwki nałożyć całe. Zlepić dokładnie brzegi, formując knedle. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, osoloną, zamieszać. Gotować około 4 minut. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Lekko ciepłe polać zrumienioną bułką na maśle.

Porady

Knedle można polać też śmietaną lub posypać tylko cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować