Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Te kluseczki robię, gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, gdyż robi się je szybko a są bardzo smaczne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    600 g obranych ziemniaków
    300 g twarogu półtłustego
    50 g kaszy kuskus
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    100 g mąki ziemniaczanej

    300 g kiełbasy
    cebula
    3 łyżki mielonej słodkiej papryki
    olej do smażenia
    ½ szklanki przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszkę zalewamy gorącą wodą (wg przepisu na opakowaniu).
  • 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  • 3. Do gorących dodajemy twaróg i kaszę i ponownie ubijamy.
  • 4. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę.
  • 5. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  • 6. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.
  • 7. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym oleju.
  • 8. Następnie do usmażonej kiełbasy dodajemy również usmażoną cebulę i paprykę, dokładnie mieszamy i razem smażymy około 2-3 minuty.
  • 9. Dolewamy wodę i całość smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
  • 10. Na talerze rozkładamy ugotowane kluski, nakładamy porcje kiełbaski i np. cebuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować