Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszkę zalewamy gorącą wodą (wg przepisu na opakowaniu).
2.Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
3.Do gorących dodajemy twaróg i kaszę i ponownie ubijamy.
4.Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę.
5.Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm.
6.Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.
7.Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym oleju.
8.Następnie do usmażonej kiełbasy dodajemy również usmażoną cebulę i paprykę, dokładnie mieszamy i razem smażymy około 2-3 minuty.
9.Dolewamy wodę i całość smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
10.Na talerze rozkładamy ugotowane kluski, nakładamy porcje kiełbaski i np. cebuszki.
Komentarze