Z kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy.
2.Przestudzone ziemniaki tłuczemy tłuczkiem.
3.Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, z jednej części wyjmujemy ziemniaki(zostawiamy je dalej w misce z ziemniakami-tylko dajemy na bok) i dodajemy do niej jajko i tyle mąki by zrównała się z ziemniakami i.
Wyrabiamy gładką masę.
4.W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
5.Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i w środku robimy dziurkę palcem.
6.Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do wody kluski i gotujemy je do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.
7.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej.Smażymy , aż się zeszkli.
8.Kiełbasę kroimy w grybsze plastry, potem plastry na 4. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy około 15-20 minut.
Nakładamy na kluski
Komentarze